כיצד יש לגשת לבחירת נושא מחקר
אז כיצד בוחרים נושא למחקר?
בחירת נושא לדוקטורט הינה השלב הקריטי ביותר לקראת כתיבת עבודת המחקר, דוקטורט הינו פרי של עבודת מחקר אינטנסיבית המתפרסת על פרק זמן של מספר שנים והנושא הנבחר יהיה העולם הנוסף אשר תחיו בו בתקופה זו, אתם תקראו, תנתחו, תכתבו ותסיקו מסקנות בנוגע לנושא זה, בחירת הנושא משפיעה באופן ישיר, על אופן ביצוע המחקר, על משכו ועל המשך הקריירה המקצועית של החוקר. עבור חלק מאוכלוסיית הדוקטורנטים, זהו שלב פשוט אשר מגיע עם ההחלטה לכתוב עבודת מחקר, שכן הנושא מתבשל בראשם יומם וליל, אולם, בעבור רוב אוכלוסיית הדוקטורנטים, שלב זה אינו פשוט כלל שכן האפשרויות הן נרחבות והידע בתחום המחקר הינו מוגבל בשלב זה.
עבור אילו ששאלת המחקר עדין לא ברורה, המומחים של וורלד אקדמיק כתבו מספר נקודות למחשבה אשר רצוי כי ילוו אתכם בתהליך בחירת נושא למחקר.
עניין אישי – כאשר ניגשים לבחירת נושא מחקר כדאי שזה יהיה גם מהלב, האם כשאמנית מציירת ציור במשך שלושה ימים רצופים, לא אוכלת, שותה או ישנה, האם היא עובדת קשה? מהניסיון שלנו כאשר הנושא מעניין ומרגש אתכם, כל המשימות הקשורות יהיו קלות יותר וסיכויי ההצלחה לסיום המשימה ישתפרו משמעותית.
ספרות מקצועית – עבודות המחקר תבסס על מחקרים קודמים/ ספרים/ מאמרים וכו'. אנו ממליצים לבחור נושא רק לאחר שבדקנו כי קיימת ספרות מקצועית בנושא וכי היא נגישה, סקירת הספרות תופסת חלק נכבד מכלל עבודת המחקר ולכן כדאי לבדוק שישנה ספרות מקצועית לסקור לפני בחירת הנושא.
גישה לנתונים או לנחקרים– בדומה לנקודה הקודמת, חשוב לבחור נושא אשר לחוקר ישנה גישה לאוכלוסיית המחקר ו\או החומר המחקרי הנמצא בבסיסו של עבודת המחקר, הגישה לנחקרים, מסמכים משפטיים, מעבדות/ חומרים וכו' הינה קריטית ויהיה קשה לחקור נושא מסויים בלעדיה. לדוגמא: כאשר נושא המחקר הרצוי הינו, השפעת ביטול קשירות חולים נפשיים על יחסי המטפל מטופל במחלקה פסיכיאטרית, יש לוודא כי החוקר מתמצא בסביבה ויכול למצוא נחקרים אשר יהוו את הבסיס לעבודתו. חשוב כמו כן לציין כי במקרים רבים, גישה פיזיבילית לנחקרים אלו לא מספיקה ונדרשת הסכמתם/ הסכמת אופוטרופוס/ הסכמת המוסד הטיפולי כמו חוקי רגולטוריים אחרים.
חדשנות – העולם האקדמי מכיל כמות חסרת גבולות של ידע ורצון ללמוד, תהליך צבירת הידע האקדמי הינו תהליך עתיק יומין אשר ייצר אינספור מחקרים שמטרתם הינו העשרה וביסוס מסקנות ותובנות חדשות. לאורך התהליך נוספו תיאוריות וכיווני חקירה חדשים שממשיכים, מאתגרים ואף סותרים זה את זה, אנו ממליצים להתחיל ולקרוא את המאמרים האחרונים שיצאו בתחום עליו חשבתם כנושא המחקר, כאשר תדעו את הלך הרוחות בתחומכם תוכלו להיות ספציפיים יותר בניסוח הנושא, דבר שיקל מאוד על ניסוח שאלת המחקר בהמשך.
צמיחה אישית – החוקר צריך לשאוף לכך שהמחקר אשר ביצע יקדם אותו בהמשך דרכו המקצועית. לאחר סיום התואר, תוכלו לגשת לכל משרה ומכרז ולאמר בגאווה כי הינכם המומחים לנושא הספציפי אשר חקרתם ויש לכם את הפתרון לשאלה כיצד להשיג התקדמות בתחום זה.